Местният вот трябва да се проведе в края на септември

Премиерът на Каталуния Артур Мас обявява днес регионални избори, които представя като плебисцит за независимостта на региона - ход, който се ползваше с достатъчен успех, за да притесни испанското правителство, информира Франс прес, цитирана от БТА.

 

Според привържениците на независимостта очакваните избори, които Мас трябва да свика официално с указ за 27 септември, са игра "всичко или нищо". В случай, че победят, те обещават да постигнат до 18 месеца независимостта на тази северозападна област със 7,5 милиона жители, който произвежда една пета от испанското богатство.

 

"Подготвени сме", повтаря Артур Мас. Екипът му работи от няколко месеца по създаването на паралелна администрация, която може да поеме функциите на държава.

 

В края на юли каталунското правителство представи своя модел за данъчна администрация в случай на отделяне и одобри наредба закон, улесняваща трансформирането на публична кредитна институция в централна банка на Каталуния. Освен това то засили дипломатическите си усилия, за да спечели подкрепа за каузата си в чужбина.