Това сочат резултатите от международно проучване

Пикантните храни като кърито могат да се окажат ключът към дълъг живот без болести, предадоха "Франс прес" и БТА, позовавайки се на резултатите от международно проучване под ръководството на специалисти от Китайската академия на науките.

 

Авторите на изследването са установили, че редовната консумация на пикантни храни е свързана с по-голяма продължителност на живота и по-малък риск от рак, болести на сърцето и дихателни проблеми.


Анализът на данни за половин милион китайци, наблюдавани в продължение на години, е показал, че за хората, консумиращи пикантни храни почти всеки ден, рискът от преждевременна смърт е с 14 процента по-малък, отколкото за тези, които ги включват в менюто си по-рядко от веднъж седмично. Консумацията на пикантни храни веднъж или два пъти в седмицата е свързана с 10-процентно понижение на риска.


Най-често използваните от редовните консуматори на пикантни храни подправки са били пресните и сушените люти чушки. Специалистите смятат, че благоприятният ефект за човешките здраве и дълголетие се дължи на биоактивни вещества като витамини С, А, К и В6, калий и най-вече на капсаицина - съставката, определяща лютивостта на чушките.