Разискванията продължиха повече от 6 часа

Финансовите министри на Еврозоната одобриха гръцкия спасителен план за 85 млрд. евро, който да предотврати излизането на балканската държава от валутния съюз на Общността, предаде AFP, цитирана от агенция "Фокус".

 

Общо 25 милиарда евро от тази сума ще са предназначени за рекапитализацията на гръцките банки, посочи председателят на eврогрупата Йерун Дейселблум.

 

Първият финансов пакет от спасителния план ще е в размер на 26 милиарда евро( от които 10 милиарда евро - за рекапитализацията на банките) и ще се отпусне на няколко транша до края на октомври, заяви председателят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг, цитиран от ТАСС. Първият транш може да се извърши на 19 август, тъй като на 20 август Гърция трябва да изплати на Европейската централна банка 3,4 милиарда евро.

 

Управителният съвет на Международния валутен фонд ще обсъди през есента дали Фондът да се включи в третия финансов спасителен план за Гърция, добави Дейсеблум. "Участието на МВФ ще бъде обусловено от завършването на пенсионната реформа", уточни той.