Решението е било взето след съвет на полицията за борба с тероризма

Отмениха изложба с карикатури на пророка Мохамед в Лондон. Директорът на Sharia Watch Ан Мари Уотърс обяви, че това решение е било взето след разговори с полицията за борба с тероризма. Службите са съобщили на Уотърс, че е възможно събитието да бъде обект на нападения, които да доведат до ранени или убити – преди, по време, и след самата изложба. Организаторите са се обърнали към поне 200 галерии за нейното провеждане, но почти всички са им отказали. 


Уотърс смята, че нежеланието на галериите да подкрепят събитието и натискът от страна на службите е потвърждение на нейните опасения: „Великобритания се е превърнала в уплашена нация“. Радетел за глобално движение за свободата на словото, организаторката твърди: „Имаме нужда от неуморима кампания, която активно да защитава правото на хората да критикуват, анализират, да подлагат на сатира и подиграват всеки набор от вярвания, който да влияе по такъв начин на обществото, особено на свободите му. Нужен ни е свободен от страх конкурс за карикатури на Мохамед – тогава ще знаем, че сме спечелили.“ 

 

Ан Мари Уотърс най-вероятно ще получи подкрепа от холандския политик Геерт Вилдерс, който проведе телевизионна изложба с карикатури на пророка в родината си по-рано тази година, след като първоначално му беше отказано от властите тя да се състои в холандския парламент. В интервю за Breibart London Вилдерс казва, че във всяка страна по света би трябвало да има подобна експозиция, но не като провокация за атаки.

 

„Ние не можем да позволим на терористите да побеждават, като цензурираме свободното слово“, казва лидерът на Партията за свободата. 

 

Британската полиция най-вероятно е стигнала до настоящото решение след наблюдения на серия от подобни случаи по света, които са я довели до извода, че биха могли да очакват подобни неприятности и в Обединеното кралство, коментират медиите на Острова. 

 

Два такива инцидента са изложбата на карикатури на Мохамед в Гарланд, Тексас, където двама нападатели бяха убити от охранителите на събитието, и конференция за свободата на словото в Копенхаген през февруари, където, поради липсата на охрана, режисьор на документални филми беше убит от въоръжен ислямист, който по-късно същия ден нападна синагога и отне още един живот.