За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан и от президента в 15-дневен срок

Перуанският парламент гласува единодушно закон, с който дава разрешение на военновъздушните сили да преследват и свалят летателни апарати, използвани за наркотрафик, предаде "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

 

За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан и от президента Оланта Умала в 15-дневен срок.

 

Тази стратегия за борба с трафика на дрога е позната в страната. През 90-те години на XX век методът е използван в сътрудничество със САЩ, но е прекратен през 2001, когато перуански изтребител сваля по погрешка самолет с американски мисионери. Тогава загиват двама души.

 

Разрешение за стрелба ще се дава след като заподозряното летателно средство бъде обявен за вражески и в случай, че не изпълни инструкциите на военновъздушните сили на перуанската армия.

 

Според депутата Карлос ТУбино, вносител на текста, в Перу се регистрират ежегодно между 600 и 1000 полета на малки самолети и други машини на наркотрафикантите, 90% от които идват от Боливия.

 

От месец май Перу разполага с американски радар, който открива нелегални полети в радиус от 450 км. По данни на ООН Перу, един от най-големите световни производители на кокаин, намали с близо 14% насажденията на кока през 2014 година - от 49 800 на 42 900 хектара.