Занапред за девствена невеста нейното семейство не може да иска повече от 11,436 евро

Губернаторът на саудитската провинция Мека принц Халид ал Фейзал, който е и съветник на краля, разпореди да се ограничи сумата на зестрата.

 

Занапред за девствена невеста нейното семейство не може да иска повече от 50 000 риала (11,436 евро), съобщи порталът Info-Islam. Ако пък невестата не е девствена, ако е вдовица или разведена, зестрата не бива да надхвърля 30 000 риала (7,039 евро).

 

Според интернет изданието новата мярка на принц Халид е предизвикана от рязко нарасналия брой на неомъжени жени в Саудитска Арабия, което пък е пряко последица от високия размер на зестрите. В резултат все повече мъже в кралството предпочитат да се женят за чужденки. Така броят на неомъжените саудитки за периода 2010-2014 г. се е увеличил от 1,5 млн. до 4 милиона.

 

Губернаторът на Мека е предложил на колегите си да установят общ максимума на зестрата в страната. Твърди се, че саудитското духовенство е подкрепило тази негова инициатива.

 

В Саудитската Арабия има случаи на зестра в размер на 10 млн. реала (2,3 млн. евро), разкри отговарящият за брачните договори в град Джеда шейх Али ал Малики.

 

Наскоро стана известно, че саудитските жени за пръв път ще могат да упражнят правото си да избират. През декември те ще гласуват в избори за местни органи на властта, уточнява БГНЕС.