Причината е, че 50% от доходите на българите отиват за медикаменти

 

Световната банка ни размаха пръст и посъветва родните власти да намалят ДДС ставката за лекарствата. Причината е, че 50% от доходите на българите отиват за медикаменти. Възможно ли е да се стигне до по понижение на цените в сектора провери екип на Новините на Нова.

 

Поевтиняването на лекарствата обаче засега остава мираж. Въпреки че България е една от трите страни в Евросъюза, които имат толкова висок данък за лекарствата, Финансовото министерство по-скоро мисли за уеднаквяване на ДДС във всички сектори, отколкото за намаляване на данъка за лекарствата. 

 

Почти като в аптека по брой лекарства притежават пенсионерите Милка и Иван от монтанското село Долна Вереница. И двамата са с заболявания, а всеки месец една трета от пенсиите им отива за лекарства.

 

Намалението в цените на лекарствата може да стане само с намаляването на ДДС. Това решение трябва да дойде от Министерството на финансите.

 

"Намаляване на ставката може да доведе до еднократно намаляване на цената, след това няма гаранция, че постепенно тя няма да се вдига”, обясни Людмила Петкова, директор на "Данъчно облагане" във ведомството. 

 

Затова намаляване на ставката за лекарствата няма да има. И макар да няма изглед за по-евтини лекарства, дядо Иван вече пресмята за какво може да си позволи, ако бяха. Например салам, за който сега рядко има пари, защото 1/3 от пенсията му отиват за лекарства. 

 

Към днешна дата с по-нисък данък у нас са само отраслите туризъм, хазарт и превоз на международни пътници. Защо точно те са избрано от Финансовото министерство днес не можаха да отговорят.