Ефектът им отшумява за няколко седмици

Епидуралните стероидни инжекции облекчават за кратко време болките в гърба, но са неефикасни в дългосрочен план. Това разкрива анализ на резултати от предишни изследвания.

 

Учени заявиха, че в много случаи е възможно болките в гърба да се облекчат след време, без да се прибягва до терапия или поне без употреба на лекарства. В някои случаи хирургичната интервенция е най-добрата опция, защото цели да реши проблема, а не да го замаскира, какъвто е ефектът от инжекциите.

 

"Инжекциите може да не са толкова ефикасни, колкото първоначално се е предполагало. Затова решенията трябва да се вземат въз основа на обсъждане на рисковете, ползите и възможните опции, включително хирургична намеса, медикаменти и нефармакологични опции, като терапия на базата на физически упражнения", заяви ръководителят на проучването.

 

Учените анализирали резултатите от 38 изследвания, при които част от участниците са приели плацебо. Установено било, че инжекциите осигуряват незабавно облекчение на болката и подобряване на функциите за кратко време, но в дългосрочен план ползите са малки и несъществени и има потенциална необходимост от хирургична намеса.

 

Когато става дума за дискова херния, ефектът от инжекциите отшумява за няколко седмици. При спинална стеноза инжекциите нямат никакъв ефект.