Цената за сделката към момента е около 950 милиона евро

Президентът Франсоа Оланд заяви днес, че Франция няма да понесе загуби от реекспорта за Египет на двата бойни кораба "Мистрал", предназначени първоначално за Русия, преди ЕС да наложи санкции на Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

„Развалихме договора с Русия при добри условия, спазвайки всички задължения към Русия и без каквито и да било неустойки за Франция”, заяви Оланд пред репортери при пристигането си в Брюксел. „Вчера говорих по телефона с президента Сиси и договорих цената и условията, така че Франция е достави тези кораби, без да загуби нищо, като в същото време помогне за защитата на Египет”, подчерта той.

 

Египет е оптималният купувач”, заяви Оланд, и припомни ,че Франция вече е продала на Кайро изтребители "Рафал". „Тази страна сега преживява важен период на преход към демокрация, а президентът Сиси вече ми каза колко е важно за нашите отношения, за Европа, за Близкия изток изобщо, френски кораби да защитават Суецкия канал”, заяви Оланд.

 

Двата кораба, обещани на Египет, ще бъдат продадени за сума около 950 млн. евро. Доставката е предвидена за началото на март, след обучаването на около 400 египтяни и някои финални тестове, но за разлика от сделката с Русия не включва трансфер на технологии. Още не са водени преговори за потенциалното въоръжение на корабите, които може да носят до 16 хеликоптера и 1000 войници.