"Имаме готовност да реагираме във всеки един момент", коментира военният министър

 

„Общо 111 военослужещи има на различни места по границите ни, но можем да увеличим техния брой само за няколко часа. Имаме готовност да реагираме във всеки един момент. Ако имаме струпване на хора в определен момент и те не могат да бъдат спрени, това означава, че се нарушава, че се извършва натиск и ние ще се включим”, заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на отбраната Николай Ненчев.


По думите му възможността на България да се справи с бежанската криза е по-добрата организация - междудържавна, международна и дипломатическа.


Относно възможността голямо количество имигранти да тръгнат от Турция към България, Ненчев заяви: „На този етап е относително „измамно” спокойно. По тази територия работим от седем-осем месеца. В Турция има около 2,5 млн. души. Трябва да търсим постоянно сътрудничество от турската страна. Ако турската страна не беше взела мерки, щяхме да изпаднем в голямо затруднение”.  


Той обяви, че се страхува, че сред бежанците влизат и опасни хора, свързани с терористични групировки. Добави обаче, че контролът по границата е добър.


Четири екипа от военното разузнаване има по границата, където преминават бежанците. Важно е те да бъдат разпознати, защото те идват от Сирия, Афганистан, Ирак и други страни. Наредил съм да се издирят всички пенсионирани арабисти, за да окажат помощ, ако се наложи”, коментира още Николай Ненчев.


Относно изтребителите ни Миг-29, които са за ремонт, военният министър заяви: „Имаме нужда да ремонтираме част от Миг-29. Разполагаме с 19, а бихме искали да ремонтираме 7 или 10 от тях. РСК-Миг обаче отказаха да намалят цената за ремонта. България направи запитване към Полша и оттам направиха добра оферта - 600 000 лева на двигател, което е около 24 млн. лв. и по-кратки срокове за изпълнението на поръчката”.


Нанчев прогнозира, че ЕС в скоро време може също да направи санкция.


„Има риск да изпратят 10 или 14 двигателя на ремонт в Русия и да не си ги получим повече заради санкциите от ЕС и обтегнатите обстоятелства между ЕС и Русия”, заяви военният министър и изчисли: „Ако бяхме ремонтирали 10 самолета според офертата от март, щяхме да дадем 20 млн. лв повече. Сега цената на руската фирма е малко по-висока от тази на полската, но цената ще бъде около 20% по-ниска, защото няма да платим ДДС. За мен винаги е било ясно, че това не е реалната цена”.


На въпрос дали страната ни е дала разрешение на Франция или друга държава да преминава през въздушното пространство на България, той отказа коментар.


Целия разговор гледайте във видеото.

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес