Ведомството ще ревизира имуществото на служителите си

 

МВР ще ревизира имуществото на своите служители, съобщи зам.-вътрешният министър Филип Гунев. В момента служителите в МВР подават имуществени декларации, но те са само на хартия. В новите мерки срещу корупцията в МВР е записано, че ще трябва да се декларира и имуществото, което се ползва от служителите, независимо на чие име се води то.

 

Катаджиите пък ще минават тестове за интегритет, които ще установяват лоялни ли са към системата и склонни ли са към корупционни практики. Ще има и системна ротация на служителите в различните дирекции.

 

Другите проблеми са течът и търгуването с информация на служителите в МВР. На определено време служителите ще минават и детектор на лъжата, тъй като процедурата е скъпа това ще се случва при съмнение за корупция.

 

Най-корумпирани в системата на МВР по думите на Филип Гунев са катаджиите. За да спре взимането на подкупи, всички автомобили на КАТ ще се оборудват с камери, а парите са осигурени от Европа.

 

Ще има и пълна автоматизация на процеса на плащане на глобите. Ще се минимизира писането на акта и масово шофьорите ще бъдат глобявани с фишове. За целта всички пътни полицаи ще бъдат оборудвани с таблети.

 

Планира се отпадане и на "синия талон". По думите на Гунев това ще се случи до 6-8 месеца. Регистрацията на автомобили също е звено, в което има корупционни практики. Затова ще регистрираме колите си по електронен път.

 

От догодина ще подаваме искане за разрешителни за оръжие, както и за търговия с оръжие и продажба на пиротехнически средства по интернет. Проектът вече е в ход и до края на годината системата трябва да заработи.