Подали са жалба в Инспекцията по труда и очакват помощ от държавата

 

20 охранители от Хасково се лутат между институциите, след като работодателят им не ги освобождава от работа, а заради това не могат да започнат и в друга фирма. Те са подали жалба в Инспекцията по труда и очакват помощ от държавата.


До вчера охранителите са работили в частна фирма, наета да се грижи за безопасността на голям завод. От този месец обаче за тази дейност отговаря друга фирма.


„Ние си направихме документите за новата фирма, като те ни предложиха и ние приехме да постъпим при тях на работа. Подготвили сме си документите с уверението, че на 1-ви - 10-и ще получим заповедите за освобождаване”, обяснява Златко Сираков.


Вчера работниците издали работното си облекло и подписали заповеди за освобождаване по взаимно съгласие, но те не им били връчени от управителя.


„Аз разговарях с него половин час с молба да се разберем, толкова години сме служили, той каза, че ние сме инструмент в някаква ситуация, в която не сме страна. Чувстваме се обидени и унижени”, казва Николай Бонев.


Хората се чувстват в безтегловност и се обърнали към Инспекцията по труда. Днес работниците отидоха до офиса на фирмата, за да разберат дали най-после ще си получат заповедите за освобождаване, но безуспешно.


Управителят на фирмата обясни по телефона, че е в командировка извън града и след като се върне, ще разпише заповедите, което не било нарушение на закона. От Инспекцията по труда заявиха, че ще направят всичко възможно конфликтът да бъде решен.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов