Крис Харпър Мърсър уби девет души в колежа на орегонския град Розбърг

Американският масов убиец Крис Харпър Мърсър, който уби девет души в колежа на орегонския град Розбърг, се е самоубил пред класа, където е извършил клането, съобщиха властите.


26-годишният Мърсър е влязъл в престрелка с дошлите на мястото на инцидента двама полицаи и е бил ранен. Тогава той се върнал в класната стая, където преди това застрелял девет души, и се самоубил, каза началникът на полицията на Розбърг Джим Бърдж. Убиецът бил запленен от оръжията и имал арсенал от 14 огнестрелни оръжия, шест от които са намерени на местопрестъплението. Той имал форма на аутизъм, както и майка му, която споделяла интереса му към оръжията.


Президентът Барак Обама се очаква да пристигне в петък в Розбърг, за да се срещне със семействата на жертвите. В града, болшинството на жителите на който са републиканци и са за притежанието на оръжия, обаче го очакват със смесени чувства. Бащата на едно от момичетата, което било ранено в гърба и се спасило като се престорило на мъртво, отказва среща с президента и го обвинява, че политизира трагедията. "Аз по принцип съм против неговата политика за контрол на огнестрелните оръжия и семейството ми няма да отиде на срещата", каза Стейси Бойлън.


Има група във "Фейсбук", сформирана да се противопостави на посещението на Обама. В "Stay out of Roseburg" (Стой вън от Розбърг) са се записали 1000 души за един ден. Главният редактор на местния вестник "Розбърг Бийкън" Дейвид Жак счита, че президентът не е добре дошъл в града, за да прави "политическа агитация". Все пак градът публикува комюнике, в което се казва, че тези коментари не отразяват болшинството от мненията на жителите, и те очакват президента, уточняват Франс Прес и БТА.