Медиците трудно намират думи да опишат това, което са изживели в тунела

 

Ден след тежката катастрофа в тунела „Витиня” пострадалите все още се възстановяват по болниците, а лекарите от Спешната помощ след кратка почивка се връщат на работа, като се молят да не виждат повече катастрофи като вчерашните. 

 

Към този момент в болница „Света Анна” остават четирима пострадали, един е бил изписан днес. В „Пирогов” остават петима, сред които е и 9-годишно момиче. В частна болница остават двама, единият е опериран.   

Още по темата

 

Медиците трудно намират думи да опишат ужаса, който са изживели в тунела. Сред тях е и д-р Пламен Миланов. Работи от 35 години, но такова нещо не е виждал. 

 

„Гледал съм по филми, викам това е монтаж и така нататък, но да се случи в този тунел, толкова коли, смачкани в този тунел, над 10 тира”, спомня си д-р Пламен Миланов.

 

На мястото д-р Миланов открива и своя колежка – 38-годишна лекарка, загинала на място. 

 

„За съжаление аз установих смъртта, обходих автомобилите, тя беше първата, която се е ударила в тира, който е препречил пътя в тунела”, разказва докторът.

 

На място лекарите от Спешна помощ заварили полеви условия, започнали да обхождат колите една по една, за да помагат на пострадалите. 

 

„Адски трудно стигнахме дотам. Аварийната лента беше отцепена до едно положение, след което започнаха да излизат коли между камионите. И двата пъти за малко и ние да катастрофираме”, разказва Росен Беров, шофьор на линейка.

 

„Провирали сме се между отделните коли. Да не говоря, че в тунела миришеше на масло, миришеше на гориво, долу беше хлъзгаво, стъпвали сме едва-едва, внимавали сме, а по едно време нямаше въздух. Това беше някакъв кошмар, 20 години съм лекар, аз такова нещо не съм виждала, това мога да го сравня само с някакъв филм на ужасите, от рода на Апокалипсис или нещо такова”, разказва д-р Даниела Николова.

 

Тази сутрин тя се събудила със спомените от вчерашния ад. 

 

„Една след друга всичко видяно ми изплува, но се старая да ги изгоня, наистина се старая”.