"За" промените в патентния данък гласуваха 71 народни представители, а "против" бяха 38

 

Само лицензирани превозващи ще могат да упражняват таксиметрова дейност. Отпадна предложението за въвеждане на патентен данък за такситата.

 

"За" промените на първо четене гласуваха 71 народни представители, "против" бяха 38, а "се въздържаха" 42. Промените подкрепиха ГЕРБ, но срещу патентния данък се обявиха 30 депутати от БСП, от ДПС, от Реформаторския блок и Патриотичния фронт се въздържаха, заедно с техните колеги от БДС.

 

С промените в Закона за местните данъци, за всеки автомобил ще трябва да се плаща между 400 и 1000 лева, в зависимост от решението на всяка община. В момента таксиметеровите шофьори плащат данък-печалба, както и такса към общината, която за София и 50 лева на година.

 

Срещу промените се обяви и транспортният министър Ивайло Московски. Той заяви, че дори да бяха приети тези промени, физически е невъзможно административно да се направи пререгистрация на 26-те хиляди таксиметрови автомобили у нас и техните фискални устройства.

 

„Този срок е абсолютно недостатъчен. Колегите, които разбират от финанси, ще кажат, за префискализиране на апаратите. Ако приемем, че някакъв процент от тези 20 и няколко хиляди регистрирани автомобили, решат самите те да минат по процедура, за да бъдат самите те превозвачи, а не наети на трудов договор, процедурата в Автомобилна администрация по закон е един месец. Ако приемем, че дори да я оптимизираме по някакъв начин, дори да я намалим наполовина, сами си давате сметка, че става въпрос за… вероятно хиляди биха проявили желание да се регистрират като превозвачи. Няколко хиляди човека по един месец, означава поне година или дори повече”, каза транспортният министър Ивайло Московски.