Борисов и Ненчев в спор за действията ни спрямо ИДИЛ

 

Светът пред нови заплахи. Властите предупреждават: Франция може да стане обект на нападение с химически или биологични оръжия. Популярни забележителности в Италия са потенциални мишени на терористи, а ИДИЛ заплашва Ню Йорк. В Брюксел нови мащабни операции в търсене на терористите, свързани с атентатите в Париж. А у нас - принудително кацнал самолет, заради сигнал за бомба - летището в Бургас остана затворено часове.

 


България няма да участва във войната срещу ИДИЛ. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Военният министър обаче заяви, че страната е готова да участва в операция по суша. Има ли разнобой във властта?


На този етап България на никого нищо няма да дава, защото никой нищо не й е поискал. Главата на правителството обаче беше категоричен – страната ни не бива да участва в сухопътна операция в Сирия.


„Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми, защото когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна”, обясни премиерът Бойко Борисов.


Не така категоричен беше обаче военният министър на въпрос възможно ли е български войски да заминат на мисия в Сирия.


„Теоретически със сигурност да, бих се радвал, ако е възможно”, заяви военният министър Николай Ненчев.


Повод за такава радост още няма. Министърът уточни, че разговори за изпращане на български контингенти в Сирия на този етап не са водени. В министерството на отбраната обаче са нащрек.


„Не само, че имаме готовност, ние имаме задължение – по силата на закона за въоръжените сили една от основните мисии е да участваме в мироопазващи действия извън границите на България”, коментира още военният министър Николай Ненчев.


Колегата му по външна политика обаче не бърза чак толкова да разпраща войски.

 


„До момента за участие на България не се говори по никакъв начин”, обяви министърът на външните работи Даниел Митов.


Въпреки това истинската война в Сирия изглежда все по-неизбежна.


„Няма как да се мине без сухопътна операция. Въпросът е кой? Кои ще бъдат държавите, които ще я осигурят. Нашата позиция е, че това трябва да са държавите от региона. Поддържани, разбира се, от въздух от съюзниците срещу „Ислямска държава”, поясни Даниел Митов.


Така на този етап въпросът с участието на България в Сирия остава неясен. Сигурно е обаче участието на страната ни с военна, логистична, разузнавателна, финансова или друга помощ за Франция, ако Париж пожелае това.


„Това ще става на двустранна основа”, уточни Даниел Митов.

 

Ангажиментът произтича от решението на Европа за първи път да се задейства клаузата, която задължава всички страни членки да помагат според възможностите си на нападната държава от съюза.


„До този момент Франция не е поискала конкретна помощ от нас”, коментира военният министър Николай Ненчев.


А междувременно войната по въздух в Сирия продължава. И Русия, и Америка съобщиха, че са ударили петролните кладенци  на ИДИЛ в Сирия. Находищата се смятат за един от основните източници на финансиране на терористичната организация.


В същото време стана ясно, че "мозъкът" на атентатите в Париж е бил убит по време на вчерашната операция в предградието "Сен Дени". А ловът на терористи продължава.
Тленните останки на Абделхамид Абауд са разпознати по пръстовите му отпечатъци.

 

Първоначално разследващите смятаха, че 27-годишният белгиец е избягал в Сирия, но подслушани телефонни разговори ги отвели към атакувания апартамент в „Сен Дени”.
Вече е разпозната и жената, която се взриви при вчерашната операция. Оказа се, че тя е братовчедка на Абауд. След щурма разменила няколко думи с полицаите и задействала колана с експлозивите.

 


Само денонощие по-рано животът по тази улица в "Сен Дени" е буквално спрял. Хората са превърнати в заложници в собствените си домове, а полицията е на всяка крачка. Сега обаче загражденията ги няма, а хората започват живота сякаш от начало.


Все още единствено апартаментът, който вчера беше щурмуван от френските спец части, остава блокиран от полицията. След експлозията от него най-вероятно са останали само руини.

 


А криминалистите потвърдиха – зад тези стени е бил мозъкът на кървавите нападения. В отцепения район хората се допускаха само срещу документ с адресна регистрация. Гърмежите от експлозиите обаче още оттекват в спомените на местните. Затова психолози и учители пристигнаха от рано сутринта тук да разговарят с децата в местното училище. За сигурността в района продължават да дебнат стотици тежко въоръжени полицаи.


Опасностите за парижани обаче не спират до тук. Повечето хора в „Сен Дени” не са местни. Идват от различни краища на света. Голяма част от тях са мюсюлмани, необразовани и с ниски доходи. Затова и според експерти кварталът неслучайно е избран за убежеище на терористите.


И въпреки че страхът още се вижда в очите на местните кафенета отново се изпълват с хора, а всеки тръгва по задачите си за деня. Сякаш отначало.


А тук в София, се появиха информации, че автоматите „Калашников”, с които са стреляли терористите в Париж, са българско производство. Днес българските власти не потвърдиха тази информация, но заявиха, че започва проверка.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Георги Георгиев, Калина Влайкова, Антоанета Николова