Франция действа като солов играч

Нека си го кажем направо: Европа, САЩ и целият Запад живеят в отрицание на реалността. Мислят си, Европа е за европейците, а Близкият изток – да гори.

 

Скоро ще се навършат пет години от началото на гражданската война в Сирия. Война, която вече отдавна не е проблем само на сирийските граждани или на президента Башар Асад, коментира израелската медия NRG. В конфликта влязоха Русия, Иран, „Хизбулла” (шиитският лагер, сражаващ се със „Свободната сирийска армия”, „Фронт на Нусра” и още редица групировки, получаващи подкрепата на държави като Саудитска Арабия, Йордания и Турция). А над всички тях се е надвесила ИДИЛ. 

 

В средата на миналата година джихадистите обявиха създаването на „Ислямска държава в Сирия и Ирак”. И от този момент започна кардиналното преобръщане на събитията, които европейците и американците и до този момент упорито отказват да проумеят. ИДИЛ престана да бъде групировка и стана държава – със собствена столица, правителство, инфраструктура, бюрокрация и съдебна система. Имат си и идеология – разпространяване на исляма посредством джихад, война с неверниците и превръщането на техните държави в територии, управлявани по законите на Корана. В тази категория влизат всички арабски и мюсюлмански режими, които според ИДИЛ са „еретични” – алауитска Сирия, Саудитска Арабия, светски Египет, Йордания , Ирак, Турция. Списъкът е достатъчно голям.

 

Въпреки това, независимо от идеологията на IG също има военни, икономически, образователен и правна инфраструктура. В ислямската държава има армия, чиито редици се борят 30-50 хиляди бойци и контролира 40 процента от сирийската територия. В териториите, заснети от IG, държавната ал Багдади решаване на множество въпроси от ежедневието на жителите на тези райони - осигуряване на вода, ток, санитарни проблеми, техническа поддръжка на инфраструктурата.

 

Франция, Русия, Америка… Това са страните, които променят хода на световната геополитика. Великата френска революция, болшевишкият преврат в Русия и атомната бомбардировка, която САЩ осъществиха през Втората световна, са едни от ключовите събития в историята. Днес тези три държави са принудени да се обединят и да действат заедно срещу терористичните организации, представляващи сериозна заплаха за целия свят. 

 

Възможно е до настоящия етап те пряко или косвено да са поддържали много терористични организации, коментира турската медия Yeni Asya. Те смятаха, че ако ядрото на организациите и полето на дейността им се намира далеч, значи ще останат "сухи". Но сгрешиха. За терористите вече няма разлика между „близо” и „далеч”. Всеки човек, всяка държава е еднакво изложена на опасност. Алепо, Дамаск, Багдад, Кайро, Анкара, Париж, Москва, Лондон, Ню Йорк, Токио – локацията няма значение. В новите условия на голямата игра актьорите са принудени, дори обречени, сериозно да влязат в борбата срещу тероризма - заедно.  

 

Терористичните актове от 11 септември предизвикаха у американците чувство на единство и национална гордост. Народът се обедини около своя Джордж Буш-Младши, независимо от това, че неговият подход към властта беше съпроводен с редица противоречия. Ужасяващите кръвопролития в Париж предизвикаха аналогична реакция във Франция. Но тук има и една голяма разлика. Европа така и не се обедини около председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. По европейските пътища така и не изгряха знамената на ЕС, и Европа не даде единен отговор на терористичните актове, коментира италианският L'Espresso. 

 

Както в Америка, така и в Париж терорът предизвика желание за ответен удар. И французите го направиха. Срещу ИДИЛ. В Сирия. Но останаха сами на бойното поле. Към тях не се присъедини никоя друга европейска държава. 

 

Терорът в Париж не само показа на света, че единна Европа вече не съществува. Стана ясно също, че скоро може да рухне и малкото, което е останало. Първата реакция на Франсоа Оланд беше временно да прекрати Шенгенското споразумение, тоест – да възстанови граничния контрол между Франция и останалите държави от ЕС. Голяма част от терористите са френски граждани. И независимо от това, че Великобритания не влиза в Шенгенската зона, на нейна територия преди 10 години беше извършен терористичен акт. В този смисъл има ли необходимост да отменяме Шенген? Да, за французите. Защото те явно не се доверяват на останалата Европа. А случилото се в Париж може да доведе до приравняване на бежанците с терористи. 

 

Но ако всяка държава иска да прилага собствени методи за защита и отбрана (военни и икономически), как може да разчитаме, че Европа ще остане единна? Парижките терористични атаки могат да предизвикат провала на целия европейски проект, включително и на единната валута. И ако това се случи, терористите вече ще са удържали победата си. 

 

Междувременно Франция продължава гонитбата с предполагаемия терорист от парижките атаки. Вижте подробности!