Тя е разновидност на атлантическата сьомга, на която са инжектирани гени от сьомга чинук

Санитарните власти в САЩ за пръв път разрешиха консумацията на генномодифицирана сьомга, като пренебрегнаха предупрежденията на потребителските организации за евентуалната опасност за здравето и за природата на този проект, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

 

Решението на Американското управление за контрол на храните и лекарствата бе оповестено след дългогодишни спорове относно новата риба. Тя е разновидност на атлантическата сьомга, на която са инжектирани гени от сьомга чинук, обитаваща Тихия океан. Генномодифицираният вид расте два пъти по-бързо и достига до оптималното си тегло само за 16-18 месеца, а не за 30, какъвто е случаят при атлантическата сьомга.

 

Видът е кръстен AquaAdvantage и според санитарните власти той отговаря на всички изисквания за безопасност на храните и е "годен за консумация". Според американския регулатор генномодифицираната сьомга е хранителна колкото и останалите видове, с които нямала съществени биологични разлики. Новият вид може да бъде отглеждан само в рибарници от затворен тип в Канада и Панама, като в САЩ това още не е разрешено.

 

Организации за защита на потребителите се възпротивиха на проекта и изказаха опасения за здравето на хората. Освен това генномодифицираният вид може да бъде опасен за другите риби, ако бъде пуснат на свобода. От Американското управление за контрол на храните и лекарствата изтъкнаха, че мутантът е стерилен и не може да остави ГМО поколение, ако избяга от рибарниците.