Целта е да се ограничат случаите на жертви на пътя

 

В Бургас поставиха триизмерна пешеходна пътекa. От началото на годината в морския град при инциденти са загинали седем пешеходци. Още 56 са ранените.

 

За да се ограничи черната статистика, се търсят нестандартни решения. Едно от тях е

Още по темата

въпросната пътека, поставена преди дни на една от най-натоварените улици в Бургас.

 

"Същността ѝ е в това, че тя е с различни геометрични фигури, под различен ъгъл и доближавайки се до нея се създава ефекта за това, че е неравна. Приближавайки те трябва да усетят, че срещу тях има неравност, която да ги принуди да намалят до минимум скоростта", коментира Иван Гюлев от община Бургас

 

Подобни пътеки се използвали на места в Германия, скандинавските страни и Румъния.

 

Стойността на дарението е 10 хиляди евро. За сравнение една пътека тип „легнал полицай” струва между 3 и 4 хиляди лева

 

Екип на Нова провери дали новата триизмерна пешеходна пътека, която е уникална не само за Бургас, но и за страната, оказва своето влияние върху усещанията на шофьорите.

 

Таксиметрови шофьори споделят, че не виждат никаква разлика. Скептично посрещат пешеходната пътека от нов тип и от Фондация „Безопасни улици от Валя”.

 

"Ако такива пътеки вършеха работа в чужбина, те щяха да са навлезли много широко доста отдавна. Пътеката не отговаря на Наредбата за пътната маркировка и ако недай Боже стане някакъв инцидент тук, след време това ще бъде използвано доста умело от адвокатите на съответния извършител на деянието", коментира Михаил Попов от фондацията.

 

Въпреки това от Общината обясняват, че ще изследват ефекта ѝ върху безопасността на движението.

 

Репортер: Цеца Алексова