"Трябва да си върнем контрола над външните граници", казва той

"Предлагам санкциите срещу Русия да бъдат удължени с още шест месеца", съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Предложението му се съдържа в писмо до държавните и правителствените ръководители на ЕС по повод предстоящия в края на седмицата двудневен Европейски съвет, информира агенция "Фокус".

 

Туск посочва, че в дневния ред на последното за годината заседание на европейските ръководители ще бъдат темите за миграцията, охраната на външните граници, борбата с тероризма, предложенията на Великобритания за промени в общностното законодателство, енергийната сигурност, състоянието на еврозоната и положението в Сирия.

 

По въпроса за миграцията Туск коментира, че приетите досега решения почти не се прилагат.

 

"Трябва да си върнем контрола над външните граници и да овладеем миграционния поток, за да запазим Шенген", пише той.

 

Туск призовава да не бъдат пестени усилия за подпомагане на Гърция в охраната на границите. Председателят на Европейския съвет отчита, че едва 20% от мигрантите, влезли в ЕС през Средиземно море, биват подлагани на контрол (регистрация и взимане на пръстови отпечатъци).

 

По въпроса с Великобритания Туск уточнява, че споразумение се очаква през февруари догодина, но засега постигането му изглежда далеч. Той изразява очакването европейските ръководители да разговарят по въпросите, предизвикващи най-големи противоречия. Туск призовава за разговор "без теми табу".

 

Още преди няколко седмици се заговори за затягане на  проверките по външните граници на Шенген. Припомнете си подробности!