Показах им как трябва да се охраняват Шенгенски граници, заяви премиерът


„Това, което говорих преди месеци, стана позиция на ЕК. При посещението в България на лидери от Европа, ясно и точно им обясних как трябва да се охраняват Шенгенски граници”, заяви премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за срещата на Европейския съвет.

 

Преди срещата Борисов обсъди с германския канцлер Ангела Меркел бежанската криза. 

 

„Позицията ни е да се ограничи притокът на мигранти. Тези, които са в Съюза да намерят своята реализация, образование, работа, здравеопазване, да бъдат интегрирани. След това на квотен принцип, колкото може да приеме Европа, да бъдат приемани. На външните граници да се извършва проверка и да се допускан само тези, които бягат, за да спасят живота си”, заяви Борисов.  

 

На срещата с Ангела Меркел той запозна канцлера с въведения от България контрол по външните за ЕС граници и я информира за позициите, заявени по тази тема при посещението на премиерите на Великобритания Дейвид Камерън, на Турция Ахмет Давутоглу и на Бавария Хорст Зеехофер.

 

Двамата обсъдиха също развитието на проекта за газов хъб „Балкан”, по който преди седмица българското правителство и Комисията постигнаха договореност за създаване на съвместна работна група в подкрепа на реализацията му. 

 

„Този хъб и интерконекторите, които изграждаме, ще гарантират реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на газ”, посочи премиерът.

 

Други теми в разговора бяха финансово-икономическото състояние в България, както и напредъкът по съдебната реформа.