Преговорите между сирийското правителство и опозицията трябва да започнат през януари

 

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция за Сирия.

Още по темата

 

Тя легитимира договорките за мирни преговори между Башар Асад и опозицията като преговорите  трябва да започнат през януари. 

 

Примирието в Сирия трябва да влезе в сила веднага, след като представителите на сирийското правителство и опозицията започнат първите стъпки към политическия преход, пише британското издание "The Guardian". Международна комисия ще следи спазването на примирието. 

 

„ООН е готова да стартира междусирийските преговори с посредничеството на моя специален пратеник Стафана Демистура”, заяви генералният секретар на ООН  Бан Ки Мун, цитиран от БГНЕС.

 

 

В резолюцията, приета от Съвета за сигурност на ООН, ясно се казва, че Сирия трябва да остане единна и светска държава, заяви руският външен министър Сергей Лавров. 

 

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че документът изпраща „ясно послание, че е време убийствата в Сирия да спрат.”

 

В текста не се споменава президента на Сирия Башар Асад. Принципите, залегнали в споразумението, бяха уговорени на срещите на Международната група за Сирия, проведени във Виена през октомври и ноември. Те предвиждат формиране на преходно правителство в продължение на 6 месеца, а също провеждането на избори не по-късно от 18 месеца след началото на преговорите.