Мобилизирани са десетки спасители с кучета и хеликоптери

 

Лавина помете група ученици във Френските Алпи. Загинали са двама ученици и украински турист. Едното починало дете е на 14 години, а другото - на 16 години. Други пет деца се водят за безследно изчезнали. Учителят им е пострадал и е в безсъзнание.

 

Състоянието на трима от пострадалите е критично. Двама са със сърдечен арест, третият е в критично състояние. Откарани са в болница в Гренобъл. 

 

Те са били част от група от 19 ученици и техния учител. Всички те учат в колежа "Сейнт Екзюпери" в Лион.  

 

Лавината е паднала в непосредствена близост до ски пистата, на която децата са карали. Курортът се казва "Ле Дуз Алп" и се намира на 50 км от границата с Италия. 

 

Повече от 60 спасители с кучета, подпомагани от 30 планински спасителите и 4 хеликоптера, са се включили в спасителната операция. Екипите продължават да издирват други скиори, които може да са затрупани под снега. По думите на един от спасителите, издирването е затруднено от дебелия слой сняг след лавината.  

 

Инцидентът е станал в около 16 часа местно време. Имало е предупреждение за опасност от лавини, а нивото на риск е било трета степен по петстепенната скала. 

 

Свидетели са разказали пред френско радио, че лавината е била предизвикана от група скиори. 

 

Президентът Франсоа Оланд поднесе искрените си съболезнования на семействата на жертвите и заяви, че целият народ скърби с тях. Късно тази вечер министърът на образованието на Франция заминава за Лион. 

 

Пистата се намира в северната част на Алпите и е една от най-трудните.

 

От началото на януари досега при лавини във Френските Алпи вече загинаха четирима души.