В спор – Валентин Радев от ГЕРБ и Валери Жаблянов от БСП

 

Депутатите спориха в четвъртък за промените във военния закон. Записаха, че занапред чужди самолети ще могат да охраняват небето ни. Поправката предизвика яростни "За" и "Против" в пленарната зала, които доведоха и до ругатни.

 

Темата коментираха в предаването „Здравей, България” Валери Жаблянов от БСП и Валентин Радев от ГЕРБ. 

 

„Поправката е антикорупционна, тъй като Конституцията изрично казва, че защитаването на българската територия е задължение на българската армия, никъде не са написани съюзнически войски. В междусъюзническата война сме пострадали най-много”, заяви Валери Жаблянов от БСП. 

 

Според него Турция е въвлечена пряко в момента в сирийския конфликт и няма никаква реакция срещу нейното участие във войната. 

 

„Струва ми се, че един такъв акт крие сериозни опасности за въвличане на България в подобни инциденти”, заяви Жаблянов. 

 

Според него няма никакви основания в момента българското въздушно пространство да бъде охранявано от самолети на Алианса. 

 

„Ще предложим поправка в текста между 1-во и 2-ро четене, в който ще настояваме това да не се изпълнява от държави, които имат обща граница с България, тъй като това е абсолютно недопустимо в подобна ситуация”, заяви Жаблянов. 

 

Не можем да отделим нито Турция, нито никоя от тези страни, с които граничим, и евентуално при нужда могат да ни помагат”, заяви Валентин Радев. 

 

Той заяви, че става въпрос за промени в член 130, а охраната ще се осъществява съвместно с българските сили. 

 

„Същото нещо го има в член 131”, заяви Радев. 

 

Повече гледайте във видеото!