Пороите причиниха сериозни пукнатини на десетки къщи

 

Кърджалийска област е в плен на свлачища. На много места в региона падналите поройни валежи раздвижиха земята, а водата подкопа основите на пътища, мостове и къщи. 

 

В кърджалийското село Перперик подпорна стена е надвиснала над четири къщи. Едната е евакуирана.

В кирковското село Орлица огромно свлачище застрашава живота на близо десет семейства. Някои от къщите са с опасни пукнатини. Общинската администрация предложи временно настаняване на хората, но някои от тях отказват да напуснат.

 

В  село Чакаларово ако земните маси тръгнат надолу,  къщата на Сашо Караджов е първата, която ще бъде затрупана. А такава опасност има, особено след последните порои. Свлачището е огромно. Тонове пръст и камъни висят над главите на хората. Ферад и семейството му за изградили бетонна стена, за да се предпазят.

 

Съоръжението обаче едва ли ще запази живота им, ако се случи най-лошото. Склонът има нужда от масивно укрепване, за което обаче общинският бюджет не стига, обяснява кметът на Чакаларово Христо Кръстев. Засега трайно решение на проблема няма.


 

Няма бедстващи хора в област Кърджали. Все още не е осигурен достъп до групата от петима английски ловци край язовир "Студен кладенец", но машините на Пътното управление продължават работа по укрепването на отнесения от водите участък.