От българската база на континента предава специалният пратеник Живко Константинов

 

Ръководителят на българската антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев е изписан от болницата в чилийския град Пунта Аренас. Той беше евакуиран от Антарктида спешно преди дни заради пневмония. От българската база на континента предава специалният пратеник на Новините на Нова Живко Константинов. 

Още по темата

 

Само преди две седмици - 24-та експедиция замина за Антарктида начело с професор Христо Пимпирев. Вирусна пневмония обаче наложи спешната евакуация на професора. 

 

Сега е в Чили - в Пунта Аренас, където се лекува, а инфекцията вече е овладяна и здравословно професорът е добре. В края на седмицата професорът се връща обратно в България, за да подготви юбилейната 25-та българска група, която ще стигне до най-крайната точка на света - Антарктида. 

 

През следващите дни предстои да се работи по няколко проекта. Сред тях са изследването на почвите и търсенето на фосили. Също така ще се правят прецизни сеизмични измервания. Дерматологът проф. Цанков пък изследва как влияе слънцето и студа върху кожата. 

 

Живко Константинов и операторът Благой Момчилов остават на ледения континент до началото на февруари. Очаквайте уникални кадри и истории от Антарктида в следващите дни.