Преди 20 години сме отглеждали три пъти повече

 

Българските плодове и зеленчуци – на изчезване. За по-малко от 20 години, количествата, които произвежда България, са намалели почти три пъти. И всичко това - на фона на все по- голямото потребление. 

Още по темата

 

А когато българското изчезва от пазарите, замества го вносната стока - продукцията, която внасяме от чужбина,  е три пъти повече от тази, която сме внасяли през 2000-та година.

 

На българския пазар в края на януари се предлагат чушки от Турция, гръцки карфиол, сръбски морков и френски картоф.  „Български са  само салатките, пресният чесън, репичките, пресният лук и крушите”, обясни Атанас, който продава плодове и зеленчуци в столицата.

 

Дори зелето носи гръцки етикет. И така е не само зимата и то при положение, че София е едва на 20 километра от българската столица на зелето – село Петърч.

 

Там допреди 20 години, всеки метър земя се е обработвал. Днес със земеделие се занимават едва 10-15 семейства.  Сред тях и семейството на Венцислав Асенов. Със съпругата му се захванали да обработват земята преди 6 години. Сами приготвят и разсада за зелето. Притесняват ги ниските  изкупни цени и високите разходи. Настоящето е пълно с тежък, целогодишен труд, а бъдещето – повече от неясно.

 

Наред с животновъдството, овощарството и зеленчукопроизводството винаги са били на опашката по европейските субсидии. Обещанието е това да се промени.

 

„От всички страни-членки на Европейския съюз, България подпомага сектор „плодове и зеленчуци” с най-големия бюджет. Европа дава 200 милиона евро на производителите си на плодове и зеленчуци, от този бюджет 40 милиона евро даваме ние”, коментира земеделският министър Десислава Танева.

 

А производителите търсят всякакви начини да спасят бизнеса си. Един от тях – в интернет. В страната функционира вече виртуален пазар на едро. Това е място за среща на производители и търговци, но полза има и за всички потребители.  

 

„Много често през последните години, се получаваше така, че има по няколко паразитни посреднически звена, които оскъпяват изключително много продукцията. Имаме случаи, в които производителят продава розов домат на 80 стотинки, на пазара всички ме питат защо го купуват по 4-5 лева”, коментира  Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите в България.  В интернет обаче – тези паразитни звена изчезват.  За количествата няма ограничения - от сайта има вариант да пазаруваме и за вкъщи.