Опашката от камиони от българска страна е вече над 15 километра

 

Втори ден продължава блокадата на граничен пункт "Кулата". Опашката от камиони от българска страна е вече над 15 километра, а от гръцка - 7-8 км. 

 

Вчера по обяд гръцките фермери блокираха границата при Петрич и Гоце Делчев със старите си искания – държавата им да се откаже от планираното увеличение на данъците. Първоначално блокадата беше за всички превозни средства, но по-късно леките коли бяха пропуснати. 

 

Днес са блокирани и трите гранични пункта - "Илинден", "Маказа" и "Кулата". 

 

Шофьорите стоят на пътя, по бензиностанциите 

 

Пред Нова ТВ фермерите заявиха, че ще пускат тирове тази нощ от полунощ до 5 сутринта. Земеделците твърдят, че утре отново ще пускат леки коли, но не и камиони. В четвъртък ще затворят границата изцяло от 10 до към 20 часа.  

 

По границата има полиция, пожарна, както и линейка в случай на нужда.

 

Днес от министерството на транспорта са извикали гръцкия посланик у нас и са поискали бърз коридор за транзитно преминаване на българските тирове. 

 

Видео: БГНЕС

 

24-часова блокада на пътя с пропускателен режим. Така фермерите от района на Комотини обясниха протеста си на пътя. Те недоволстват срещу увеличаването на осигуровките и данъците.
 


"Досега ако имахме примерно 10 000 евро печалба, плащахме около 2 500 евро осигуровки. А с новите промени ще трябва да даваме 8 000 евро", коментира Никос Киргязис, председател на Асоциацията на фермерите в Комотини. 
 

Въпреки че протестиращите ще останат до утре на шосето, те ще пропускат влизащите в Гърция гърци и прибиращите се в България българи. Но бунтът няма да спре.
 

Заради слабия трафик през зимата жертвите на блокадата на бяха много. От българска страна остана да чака строителна бригада. Въпреки че губят пари, те не осъдиха протеста.

 

За четвъртък фермерите обявиха, че ще блокират границата изцяло - и за леки автомобили, и за тирове. Очаква се това да възпрепятства преминаването през всички контролно-пропускателни пунктове на границата ни  с Гърция. 

 

От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите, които през следващите дни ще пътуват към Гърция, внимателно да планират маршрутите си

 

АПИ ще осигури 12 химически тоалетни за шофьорите, които не могат да преминат през контролно-пропускателния пункт Кулата-Промахон. 

 

 

 

Репортери: Богомил Грозев, Димитър Иванов