Британското издание призова част от актьорите да се пренасочат към политиката

Тази година на награждаването на „Оскарите” ни занимаваха с расизъм, сексуално насилие, алчни банкери, глобално затопляне и правата на хомосексуалистите, коментира "Дейли мейл". За Бога, ние просто искаме да се забавляваме. Ако целта ви е да ни давате проповеди, просто влезте в политиката! С този призив се обръща коментаторът Пиърс Морган от страниците на британското издание. 


Зрителят е изтощен: физически, умствено, емоционално и психически. А гледането на „Оскарите” беше изпитание за сетивата и натоварване за мозъка.

 

Когато Леонардо ди Каприо излезе на сцената, за да прибере първия си и дълго отлаган "Оскар" за най-добър актьор, той трябваше само да се усмихне, да благодари на Академията, а след това и на майка си и да ни каже какво означава този момент за него. Но не! Той изчете поредната лекция по актуален глобален въпрос.

 

Решението на продуцентите на шоуто да поискат от номинираните да предоставят имената на тези, на които желаят да благодарят, така че те да минават като надпис в долната част на екрана, измести досадното рецитиране на сцената, но доведе до нов ужас: достойни изявления за световните проблеми. 

 

И стремежа на зрителите пред телевизионните екрани да отдадат почит на актьорското майсторство и филмите - беше удавен в неудържимото желание да се говори за сексуално малтретиране, расизъм, алчност на корпорациите, промени в климата, педофилия и права на хомосексуалистите. 

 

Водещият Крис Рок даде тон още от откриването на церемонията с монолог, безмилостно атакуващ тазгодишните „бели” номинации. Цяла вечер той се връщаше към темата за дискриминацията. Безспорно, Рок беше забавен. Но наистина ли бе необходимо да бие камбаната за това цяла вечер? Или да говори за изнасилване, линч и "баби, люлеещи се по дърветата”, когато толкова много деца гледат у дома?


Окончателният му жален вик, че "Животът на черните има значение!" беше ненужен и прозвуча като лозунг на афроамериканско движение.  


Нямаше ли да е по-подходящо публиката по целия свят да бъде занимавана с нещо по-просто, по-забавно и по-свързано с киното? А странните послания се превърнаха в нещо като епидемия на вечерта. 

 

Лейди Гага облече социално ангажирания тон на вечерта с песента „Докато не се случи на теб”, отразяваща нейната лична история на жертва на насилие. Тя изведе на сцената пострадали, на чиито ръце беше изписано „не е твоя вината”. 

 

Всичко това изглеждаше толкова неподходящо за тази нощ на "забавлението". Дори Джени Бийвън, който спечели награда за костюмите в „Лудия Макс”, призова да бъде по-добри един към друг и към планетата, за да не завършим в един апокалиптичен ад като този във филма.
Някои от проповедите бяха не просто шокиращи, но и издаваха лошата информираност на тези, които ги отправяха от сцената.

 

Лео ди Каприо също не изостана от общата тенденция. Той е великолепен актьор, чудесен човек и пример за филмовата индустрия. Неговата реч дори започна обещаващо. Той отправи няколко благодарности… и изведнъж започна да говори за глобалното затопляне. Разбира се, ние сме съгласни с него. Но не искахме за пореден път да слушаме точно за това в неговия звезден миг. 


А ако актьорите толкова искат да променят света, съветваме ги да последват примера на Роналд Рейгън и да влязат в политиката, заключава изданието. 

 

Вижте във видеото какво споделиха звездите на червения килим специално за Нова.