Вижте песента, която разбуни духовете в Анкара

Видео: NDR, Extra 3

 

Ердо-как, Ердо-къде, Ердоган… Това се припява в песента, която успя да смути покоя на турския държавен глава през последните дни. От нея се разбират няколко неща – че Ердоган ограничава медийната свобода и правата на турските граждани… и че не разбира от шега.

Ябълката на раздора стана двуминутен сатиричен клип, излъчен по германската телевизия NDR, който осмива Ердоган и критикува политиката му.

"Той живее в ефектна сграда с хиляда стаи. От свободата на пресата гърлото му се подува и затова има безброй шалове", се пее в песента с препратка към навика му да носи шал.  

"Когато журналист напише нещо, което не му се хареса, Ердоган бързо-бързо го хвърля в

Още по темата

затвора. Редакциите също не остават пренебрегнати - Ердоган препуска към тях в нощта с водни оръдия и сълзотворен газ". 

Във видеото се допълва, че е назрял моментът за нова велика Османска империя. Споменава се и за омразата му към кюрдите и бомбардировките срещу тях. 

"Искате равни права за жените? Значи и тях ще ги бием наравно", заключава пародийната песен.

Вместо да се разсмее обаче, Ердоган се направи на силно засегнат. А германският посланик Мартин Ердман беше привикан да дава обяснения в Министерството на външните работи на южната ни съседка. 

Пресилената реакция на Ердоган е същинско пиар бедствие. Тя доказа, че той е един автократ без чувство за хумор и че Турция е напълно безразлична към мнението на европейците, коментира германското издание „Ди Велт”. 

Световните лидери и религиозни фанатици винаги са опитвали да демонизират сатирата като обида на особата на владетеля и богохулство. Още Клеон – атински политик от пети век преди Христа, е опитал да запуши устата на комедийния поет Аристофан, изправяйки го пред съда. В съвремието той има много последователи, сред които и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който тръгва с рогата напред срещу всеки опит за критика срещу себе си - особено когато този опит е забавен и стреля право в целта.

Държавният глава си заслужава подигравките, от които се оплаква. И не е единственият. В много държави толерантността е изчезнала, а сатириците и хумористите биват гонени. Такава е ситуацията в Русия, Китай, Иран и Египет, или дори във Франция, където миналата година ислямисти атакуваха редакцията „Шарли Ебдо”, пише „Зюддойче цайтунг”. 

Автор: Гергана Тенева