Километрични опашки и пред ферибота в Белослав

 

Още по темата

Километрични задръствания заради ремонта на "Аспаруховия мост" се образуваха във Варна. Опашките от автомобили са и в двете посоки. 

 

Днес трябва да стане ясна новата организация на движението. Очаква се да се въведе ограничение за преминаване на тежкотоварни автомобили. Ще бъдат поставени полицейски патрули и нови пътни знаци, които да контролират движението в областта. Заради ремонта шофьорите предпочитат обиколния маршрут през Белослав.   

 

 

Припомняме, че първият работен ден след старта на ремонта започна с кошмарно задръстване. Трафикът на съоръжението в посока центъра на града бе изцяло блокиран и хиляди варненци не можаха да стигнат до работните си места. Колите са попаднали в капана четири часа.  Ремонтът на моста започна в края на миналата седмица и въпреки по-слабо натовареното движение през уикенда в някои часове също се образуваха километрични задръствания. 

 

 

Има алтернативен маршрут за минаващите по "Аспарухов мост". От Съюза на българските автомобилисти изчислиха обаче, че той е 80 км.

 

„Обходният маршрут наистина е с удължение от около 60-65 км. Минава през Девня и Белославци. Може да се търси и по-далечното направление през Старо Оряхово. Към настоящия момент няма друг по-кратък обход. Предполагам, че адът за шофьорите ще остане в миналото или поне затрудненията ще бъдат много малки. Правим всичко възможно ремонтът да приключи до средата на месец юни”, коментира Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ.

 

Фериботът от Белослав е един от алтернативните маршрути за всички хора, които живеят зад Аспаруховия мост. Това са квартал „Галата”, местностите „Боровец”, „Ракитника”, „Черноморец” и всички населени места от Община Аврен. Проверка на място показа, че и там вече има задръстване. Втори ден пътникопотокът се е увеличил тройно, но засега това е единственият вариант на хората да стигнат на време до работните си места.

 

От два дни за десетки хиляди хора от Варна и близките общини отиването до работа е истинско изпитание. Някои обаче са решили да си спестят малко време и да използват най-близкия обходен маршрут - фериботът в Белослав.

 

Обходният маршрут удължава разстоянието с 30 километра, а фериботът прехвърля коли и хора от единия на другия бряг безплатно. За последните три дни обаче работата на съоръжението се е увеличила тройно.

 

Хората, които всеки ден се борят със задръстването, се питат не можеше ли да се организацията на движение да бъде организирана по-добре. Полицаи ще регулират движението в началото на моста, а патрули ще отбиват тежкотоварните автомобили още на Старо Оряхово, за да се разтовари трафикът.

 

Фериботът работи на пълни обороти през последните няколко дни. Лошата новина е, че утре съоръжението трябва да излезе в задължителна техническа профилактика. Това означава, че фериботът няма да работи осем часа и няма да има връзка между двата бряга. Алтернативата за хората е обиколния маршрут през Девня, но това ще удължи разстоянието с около 60 километра.

 

Какво се случва тази сутрин на "Аспаруховия мост" - разберете от видеото:

 

Репортери: Искра Урумова, Нивелина Няголова

 

Видео: БГНЕС