"Искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, мир и любов", заяви премиерът

България отказала да участва в обща флотилия с Румъния и Турция срещу Русия. Предложението за общия натовски фронт по море дошло от румънска страна.
 
По темата
„Казах на румънските колеги вече два пъти: аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, мир и любов, а не по курортите ми да се разхождат военни фрегати назад и напред”, заяви премиерът Бойко Борисов.
 
„Всеки ден с румънците можем да си правим учения, съседи сме, да махаме със знаменца, но България и Румъния! Другото вече е пряко отиване към военен конфликт, защото ястребите не виждам дали ще си пратят синовете там”, продължи Борисов.
 
„Руската страна може да е по-нервна към другите, но много ще я заболи от България, тази граница не трябва да се прекрачва”.
 
Премиерът се закани, че ако военният или външният министър са давали напразно такива надежди за обща флотилия срещу Русия, ще си имат „лична работа с него”. 
 
Същевременно се появи информация, че заради отказа на България Турция спира да приема бежанци от нашата страна. Официално обаче нито Министерският съвет, нито външното ни министерство са получавали такава информация.
 
Не закъсняха и коментарите в парламента. Депутатите са единни, че отказът на Турция да изпълнява споразумението с ЕС за връщане на бежанци е заплаха за националната сигурност на България.
 
Повечето политически сили обаче подкрепят и решението на правителството да не участваме в обща флотилия в Черно море. 
 
В 12:30 часа президентът, премиерът и министърът на отбраната дадоха извънредно изявление по казуса. "Всяко едно действие на правителството не може да е импровизация, то е съобразено с плана, който приехме много скоро. Няма нищо извънредно, освен това, което планираме и по което работим", заяви Росен Плевнелиев.
 
„В плана за развитие на въоръжените сили до 2020 година има адекватна оценка за риска в Черно море. Нищо не се е променило. Какво правим във военноморските сили? Каквото пише там – два патрулни кораба”, уточни още Плевнелиев. По думите му България не е част от каквито и да е планове за обща флотилия в Черно море.

Министър-председателят Бойко Борисов призна, че темата за флотилия е била повдигната и от румънския президент, и от премиера им.

"Евроатлантическата ориентация на България е доказана. Имаме от 2006 година договор, 5000 войници на НАТО минават годишно през базата в Ново село. Модернизирахме летищата в Безмер и Граф Игнатиево, непрекъснато се провеждат тренировки, учения, подготовка. По-натовски оттова няма къде да бъдем", заяви Борисов.

Междувременно от руското Външно министерство обявиха, че идеята да се сформира постоянна черноморска флотилия на НАТО е лоша, защото ще дестабилизира региона и ще обтегне допълнително отношенията между Русия и НАТО.

Вижте във видеата какви бяха реакциите на депутатите в парламента!

 

Репортери: Марина Стоименова, Велина Сашева