Извънредно изявление на президента, премиера и военния министър

"Няма нищо извънредно, освен това, което планираме и по което работим. Всяко едно действие на правителството не може да е импровизация, то е съобразено с плана, който приехме много скоро". Това заяви в извънредно изявление президентът Росен Плевнелиев.

По темата

По-рано стана ясно, че България отказала да участва в обща флотилия с Румъния и Турция срещу Русия. Предложението за общия натовски фронт по море дошло от румънска страна. 

"Какво правим оттук нататък? Правим това, което пише в програмата. Имаме програма за развитие на въоръжените сили до 2020 година. В нея има ясна актуална оценка на средата за сигурност и не смятаме, че нещо се е променило", добави държавният глава.

„В плана за развитие на въоръжените сили до 2020 година има адекватна оценка за риска в Черно море. Нищо не се е променило. Какво правим във военноморските сили? Каквото пише там – два патрулни кораба”, уточни още Плевнелиев. По думите му България не е част от каквито и да е планове за обща флотилия в Черно море.

Министър-председателят Бойко Борисов призна, че темата за флотилия е била повдигната и от румънския президент, и от премиера им.

"Евроатлантическата ориентация на България е доказана. Имаме от 2006 година договор, 5000 войници на НАТО минават годишно през базата в Ново село. Модернизирахме летищата в Безмер и Граф Игнатиево, непрекъснато се провеждат тренировки, учения, подготовка. По-натовски оттова няма къде да бъдем", заяви Борисов.