Те постъпиха в болница със съмнения за отравяне с гъби

Тримата души, които постъпиха в болница със съмнения за отравяне с гъби, може да са се натровили от друго. 

По темата

Изследванията, които бяха направени в "Пирогов" доказват съдържание на атропин в кръвта, но от болницата не се ангажират да потвърдят, че отровата е била в гъбите, тъй като съдържание на атропин може да има дори в брашното.  Състоянието на натровените вече е стабилизирано и те постепенно се възстановяват. Симптомите като обърканост и халюцинации вече са отшумели. 

Партидата гъби е пристигнала от Полша преди около десетина дни. До момента били продадени близо 14 тона от нея, без да има други пострадали.

За култивирането на една гъба са нужни от един до три месеца. И подходящи температура, светлина и влага. А за да достигнат от една българска ферма до пазара – и стриктен контрол. "Следят се показатели вредни за хората. 

При наличие на отклонения от нормалното ние подлежим на затваряне", обясни Добри Янкулов.  От фермата, в която той работи, всеки месец към търговската мрежа тръгват поне два тона гъби. Според него няма как при отглеждането - сред тях да има отровни.

Вариант е отровата да се е разпространила от околната среда. "Гъбата е много особен вид храна и е възможно от десетки, стотици и хиляди гъби една единствена да акумулира някакъв токсин и една единствена гъба да направи проблем", обясни д-р Любомир Кулински от БАБХ.

От търговската верига, от която са купени, потвърдиха, че досега такива случаи не са регистрирани, а вносителите от Полша все още отказват официален коментар. Предстои Агенцията по храните да вземе проби от партидата от Полша, за да установи дали в нея е имало токсини.