Ще има ли вълна от държави, напускащи ЕС?

„Това, което се случва, в крайна сметка е за добро. Всяка система се развива чрез кризи. Това е поредната криза в Европейския съюз, която той трябва да преодолее по някакъв начин, иначе няма смисъл да съществува самият ЕС – и гръцката криза, и миграцията, и сега Великобритания. Истината е, че Великобритания непрекъснато поставяше условия, които забавяха един процес на по-голяма интеграция”, коментира в студиото на „Здравей, България” писателят Любен Дилов–син по повод резултата от референдума във Великобритания.

По темата

По думите му изпитанието пред България е следното – „ако наистина ЕС тръгне на две скорости, ние къде сме?”

„Ако утре Германия и Франция поставят въпроса за създаване на една мощна свръхдържава с обща данъчна, митническа политика и законодателство и кажат: „Решавайте къде сте!”, в България ще се завихрят големи процеси, не само по линията русофилства, русофобства и национализъм. Ето, няма и седмица, те ще представят на Вишеградската четворка своя план и ще ги питат какво мислят. Натискът е и върху другите държави”, добави Любен Дилов–син.

Според социолога Кънчо Стойчев кризите са много и това не е поредната, а това е последната криза. Причината – ако ЕС не преодолее тази криза, тя ще се окаже последната.

„Ако ЕС не се събуди, не добие ново лидерство, ново начало, в рамките на година-две ние ще се вдигнем напред в класацията. Много ще намалеят страните. Достатъчно е още една страна да напусне, за да се обърнат нещата. Не е необходимо нови три страни да напускат, но следващият случай вече ще е фатален", прогнозира Кънчо Стойчев.

Целия разговор гледайте във видеото.