Страната ни е обозначена като територия под умерен риск от нападения

Предвид това, което се случва в територията на Турция, близо до нашата държава – съществува висок риск, но няма конкретна заплаха за България

По темата

Това каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев в отговор на въпрос дали има реална терористична заплаха за страната ни.

Ръководителят на контраразузнаването посочи, че имаме план за действие и всяка институция знае какво да прави, уточни той.

Днес излезе информация в медиите, че свързаната с терористите от ИДИЛ информационна агенция „Амак” публикува инфографика на страните, където има „спящи клетки“, а в нея България е обозначена като територия под умерен риск от нападения.

„Нямаме данни, които да са потвърдили наличието на клетки в България”, каза Димитър Георгиев.

Той говори след днешното съвместно заседание на две парламентарни комисии – за контрол на службите и вътрешна комисия. Не него бяха изслушани представителите на службите за сигурност и МВР за мерките по плана за противодействие на тероризма.

„Няма непосредствена заплаха за страна, нито има конкретни сигнали”, заяви и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Тя припомни, че има план от мерки, по който работят службите и МВР. Той е разработен в края на миналата и началото на тази година и е приет от Министерски съвет и към момента всички действия, които се извършват са в рамките на този план.

„Ние действаме по логиката, че в относителна географска близост има усложняване на ситуацията на сигурността и затова активизираме част от вече определените мерки”, успокои Бъчварова.