Това съобщиха от правосъдното министерство

Генералният секретар на Европейската комисия Александер Италианер оцени високо пред правосъдния министър Екатерина Захариева приемането на първо четене в парламента на промените в Закона за съдебната власт и на Законопроекта за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Това съобщи пресцентърът на министерството на правосъдието.

По темата

Захариева, която е на еднодневно работно посещение в Брюксел, информира Италианер и за внесените от екипа на министерството изменения в Търговския закон, които въвеждат т.нар. производство по стабилизация на предприятията, което да предхожда процедурата по несъстоятелност.

"Моите планове са преди лятната ваканция на парламента Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт да бъде приет и на второ четене. Партньорите ни от Европейската комисия нямаха никакви забележки към текстовете, напротив беше подчертано, че сме в правилната посока",  коментира пред български журналисти в Брюксел министър Екатерина Захариева.

"От ЕК даже изказаха надежда, че няма да има съществени промени на второ четене и проектът ще бъде одобрен във вида, предложен от МС. Отбелязана бе и силната политическа воля на правителството да се върви с бързи темпове за довършване на реформата," добави тя. По-рано през деня министър Захариева разговаря със заместник-председателите на Европейската комисия Валдис Домбровскис и Кристалина Георгиева.