Всеки пети българин участва в корупционна сделка, съобщи Центърът за изследване на демокрацията

"Румъния и Гърция са преди нас по корупционен натиск върху фирми от страна на политици и администрация". Това заяви за "Здравей, България" експертът Тихомир Безлов, позовавайки се на данни от Евробарометър. 

В началото на седмицата Центърът за изследване на демокрацията оповести данни, според които всеки пети българин е участник в корупционна сделка. Те показват, че корупцията в страната е нараствала до миналата година. Пикът е бил през 2014-а. Тогава близо 30 на сто от българите са участвали в корупционна схема. Осезаем спад има през 2015 година, когато участие в корупция потвърждават близо 19 процента. През настоящата 2016-а година обаче се наблюдава отново леко повишение – 22.2 на сто казват, че са участвали в корупционна схема. 

През 2014-а година най-много хора признават, че изпитали корупционен натиск – почти 40%. Спадът през последните две години е почти наполовина. През 2015-а натиск за даване на подкуп са изпитали близо 28 процента, а през 2016-а година – малко по-малко от 25 на сто от запитаните.

А нивото на корупционен натиск, за който фирмите у нас съобщават, e далеч по-високо от средното за Европейския съюз. Ако у нас всяка 10-а фирма се е сблъсквала с явлението – 12 процента от запитаните, то в Евросъюза средно подкупи се дават едва при 4 на сто от случаите.