Нанесени са сериозни материални щети на сградата

Военен хеликоптер е хвърлил три бомби върху сградата на парламента в Анкара.

При атаката са ранени няколко души.

Депутатите, които са били там в момента на нападението, са се укрили в мазето.

На зданието са нанесени сериозни материални щети, съобщи кореспондентът на Нова в Турция Нихал Йозерган.

По-късно се появиха нови подробности за обстрела на парламента в Анкара от вертолет на военните, опитали да направят преврат.

По темата

Бомбата е паднала непосредствено пред единия от входовете на сградата и въпреки, че пушекът изпълнил и залата за сесиите, депутатите и журналистите продължили работата си. Депутатката от управляващата Партия на справедливостта и развитието Лейла Шахин Уста заявила, че самолетът, бомбардирал парламента, вече е свален.

За инцидента свидетелства и депутатът от Народно-републиканската партия Мурат Емир, който уточни, че освен тежкия дим, няма други поражения. Според съобщение на NTV взетият за заложник от бунтовниците началник на Генералния щаб на въоръжените сили Хулуси Акар е спасен.

В 02.58 ч. обаче Анадолската агенция съобщи за нова престрелка в сградата на щаба. Премиерът Бинали Йълдъръм съобщи, че обществени сгради и цивилно население в Анкара са подложени на самолетен обстрел, но се предприемат мерки за удари по нападателите.

След призива на президента Ердоган народът да излезе навън, хората наистина се изсипаха по улиците в доста градове. В.“Хюрриет“ съобщи късно след полунощ, че протестиращите срещу преврата граждани в Истанбул до моста Боазичи, в Анкара пред централата на управляващата ПСР и в Сакария пред сградата на областната управа са били обстрелвани от войската.

При атаката на бунтовниците в Истанбул е загинал близкият до президента Ердоган рекламен бос и ръководител на предизборните кампании на ПСР Ерол Олчак заедно с 16-годишния си син, а други двама негови служители са убити в столицата. В болницата в Хайдарпаша към 2,30 ч. са транспортирани над 100 ранени, много от които в критично състояние, 6 са починали. На площад Таксим в Истанбул са ранени трима цивилни и един войник.

Танковете, нахлули в двора на областната управа в Сакария, бяха посрещнати с протеста на поне 2 000 души. Войската започна да стреля по тях, 8 души бяха ранени в краката или по тялото и транспортирани в болница. Подобни протести на гражданите срещу опита за преврат имаше не само в Анкара и Истанбул, но в Ерзурум, Измир, Бурса, Балъкесир, Чанаккале, Кютахия, Ескишехир, Зонгулдак. На силата ще отвърнем със сила, заяви по-рано тази нощ премиерът Бинали Йълдъръм. Новините за събитията от критичната нощ продължават да валят, съобщава се за престрелка в сградата на националното разузнаване , за атака от хеликоптери върху сградата на държавната тв TRT в Анкара, за експлозии и 17 убити полицаи. Главната дирекция на полицията в Анкара е станала обект на нападение два пъти от страна на военен самолет и хеликоптер.

Анадолската агенция се позова на свои сигурни източници и съобщи, че опитът за преврат е дело на сепаратистите на Фетхуллах Гюлен от т.нар. паралелна държава. Последните изстрели са регистрирани в 3,20 ч. в сградата на Генералния щаб. Също Анадолската агенция обяви, че прочетената по държавната телевизия декларация на Въоръжените сили за осъществената смяна на властта е фалшива.