Полицията със засилени мерки за сигурност за протеста тази вечер

Протест пред прозорците на бежанския център в "Овча купел". Причината - патриотичните партии у нас искат мигрантите да бъдат изселени извън градовете. А центровете в населените места да се закрият. Районът около бежанския център беше отцепен от полицията. До ескалация на напрежението не се стигна. А под развятите трибагреници се събраха "Атака", НФСБ и ВМРО. Хората от квартала масово отказаха да се включат в недоволството, защото определиха случващото се като политическа агитация. 

По темата

Те са избягали от родните си домове и са намерили подслон тук. Общо 700 млади семейства и непридружени деца. 300 от тях са под 18 години. Новите им съседи в България обаче не ги искат.

„Нарушаване на обществения ред. Много лоша хигиена, сбивания между тях, крясъци . Когато се събират на групи, започват да подвикват на жените, свиркат, нецензурни реплики и това не е нормално като ежедневие”, на мнение е Оля Върбанова.

„Чувствам се силно отвратен от начина на живот на тези хора и това, че институциите не взимат мерки”, казва Ангел Стефанов.

Мерки взимат „Обединените патриоти” – от „Атака”, НФСБ и ВМРО. И организират протест с искане новият дом на мигрантите да се закрие. А въпреки че имат същите искания, жителите на кв. „Овча купел” няма да участват в протеста.

„Смятам, че е предизборно използване на ситуацията”, казва още Оля Върбанова.

„В центъра има деца, защо да им викаме под прозорците? Някой може да се ядоса, да иска да си отмъсти, протестът ще свърши и ние ще сме първите, които ще срещнат хората от общежитието”, казва Неда.

„И без да има протести, те се бият и избиват. Не може да се съобразяваме с кефа на някой от другия край на света. Но има нещо друго - трябва да сме наясно, че този проблем ще се реши с политическо решение. Хората обаче се притесняват да са сред нас, защото протестът се политизирал – ами няма друг начин”, обяснява общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

„Това е отговорът от Министерския съвет по повод писмото ни до Бойко Борисов за закриване или преместване на този център. В последното изречение се казва, че предвид гореизложеното, преместването няма да е полезно решение. След като те не могат да решат, как протестът ще успее довечера?”, пита Неда.

Дали протестът ще накара властите да преместят бежанския център не е ясно. Ясно е обаче, че още преди да се е състоял, успя да вдигне на крак цялото ръководство на МВР.

„Няма да се допускат граждани на голямо разстояние от дома. Тези в дома пък няма да са пускани да излизат, за да няма сблъсък между тях. Всяка агресия води до обратна агресия. Неслучайно те ходят на групи и са готови на самоотбрана при всяка една външна атака”, казва директорът на СДВР Младен Маринов.

А бежанците гледаха полицията и събралите се хора и не разбираха какво точно се случва.

„Не знаем защо не ни харесват. Ако хората имат проблем с нас, нека да знаят, че ние няма къде да отидем. Ние сега живеем тук. Това е нашия дом. Ако сме престъпници, нека правителството да ни накаже и да ни вкара в затвора. Нали имате прокурори и полицаи”, казва един от имигрантите, настанени в бежанския център в кв. „Овча купел”.

„Бях една година в Австия и ме върнаха после в България. Тук не е хубаво, защото имате голяма мафия. Постоянно идват да ни бият. България е една голяма мафия”, оплаква се друг имигрант.