Примерът е от община Георги Дамяново

Изборният ден във Велико Търново започна в 6.00 ч. за хората, които гласуват в така наречената мобилна секция. Имало е рекорден брой заявки – 50 на брой за града. В деня на размисъл нямаше нарушения в старата столица. Точно в 7.00 часа отвориха всички секции в града.

Абсурд в изборния закон. Трудно подвижни хора от Северозапада останаха без възможност да гласуват, защото не се сформирала подвижна урна. Примерът е от община Георги Дамяново.

Приведена и само с малкото си столче от едната стая до другата може да се придвижва 97-годишната баба Тодора от село Копиловци. Въпреки че не я "слушат" краката, знае кои са кандидат-президентите и държи да гласува. До тези избори, когато трябвало при нея да дойде подвижна урна, както всеки път. Никой обаче не дошъл.

Роднините на Тодора подали заявление в законовия срок, че тя е 100% инвалид и иска да гласува у дома. Комисия чакал и Камен от същото село, прикован към леглото вече 14 години.

В малката община Георги Дамяново обаче не сформирали подвижна урна и хората с увреждания не успели да гласуват. Обяснението е, че нямало достатъчно желаещи.

Това означава, че хората няма да могат да гласуват дори и на балотажа. Така законът, от една страна, ги задължава, а от друга - ги лишава от тази възможност.

Репортери: Мартин Георгиев, Биляна Борисова

В деня на балотажа следете развитието на изборния ден във Facebook страницата на Новините на NOVA. Харесайте я и ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали в рубриката ни "МОЯТА НОВИНА".