Той ще се проведе от 2 до 10 декември

14 филма ще бъдат включени в конкурсната програма на 16-ия международен кинофестивал в Маракеш от 2 до 10 декември, информира ТАСС, цитирана от БТА. Фестивалът е под патронажа на краля на Мароко Мохамед Шести. 

В надпревара за главната награда "Златната звезда" ще са филми от Австрия, Белгия, Германия, Иран, Исландия, Италия, Китай, Румъния, САЩ, Тайван, Франция, Чили, РЮА и Русия, която ще бъде представена с лентата "Зоология" на Иван Твердовски. Неговият филм "Поправителен клас" спечели приза "Златната звезда" в 14-ото издание на фестивала през декември 2014 г. 

Ален Делон - разбивачът на женски сърца на 81 (СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА)

Извън конкурсната програма ще бъдат показани филми на известни режисьори, сред които "Тя" на Пол Верховен и "Моят чичо" на мароканеца Насим Абаси. С голям интерес се очаква също прожекцията на пълнометражната анимация "Моана" на "Дисни".

Както стана известно по-рано, журито ще се оглавява от известния унгарски режисьор Бела Тар. Мартин Скорсезе, който преди няколко години председателстваше журито на същия фестивал, заяви, че 61-годишният Тар е един от последните авантюристи в света на киното.

В различни години журито е било председателствано от Франсис Форд Копола, Абас Киаростами, Емир Кустурица, Джон Малкович, Джон Бурман и Изабел Юпер.

 

Редактор: