Той оповести, че от днес започва нов етап в предизборната си кампания

Френският десен политик Франсоа Фийон заяви на специална пресконференция, че е допуснал „грешка”, наемайки като помощник съпругата си Пенелъпи, предадоха БГНЕС и АФП. Фийон се извини на французите за грешката си.

Консервативният политик, кандидат на партия „Републиканците” на президентските избори, обяви, че ще продължи участието си в надпреварата, въпреки скандала около съпругата му.

Фийон оповести, че от днес започва нов етап в предизборната си кампания.

Скандалът около родената в Уелс Пенелъпи Фийон избухна след публикация на изданието „Канар аншене”, в която се твърди, че Пенелъпи е работила фиктивно за мъжа си, но е получила 831 440 евро.

На 22 януари започна разследване срещу г-жа Фийон. Франсоа Фийон опроверга публикацията и увери, че жена му винаги е работила за него – от първите избори през 1981 година. Фийон се зарече да се оттегли от надпреварата за президент, ако и срещу него започне разследване.

Членът на общинския съвет на град Пюто Кристоф Гребер стана инициатор на петиция с искане съпругата на екс премиера Фийон да върне парите. Тя е подкрепена от над 300 000 души. Според Гребер връщането на средствата е „въпрос на морал и етика”.

Миналия вторник следователи извършиха обиски в сградата на Националното събрание (парламента) в рамките на разследването срещу Пенелъпи Фийон. Двамата съпрузи вече бяха разпитвани поотделно в продължение на няколко часа.

Междувременно журналисти откриха интервю от 2007 година, в което Пенелъпи Фийон отрича да е била сътрудник на мъжа си. В заснето интервю за британското издание „Сънди телеграф” съпругата на кандидата за президент на френската партия „Републиканци” отрича да е работила за мъжа си.

През 2007 година г-жа Фийон казва „Никога не съм била помощник на мъжа си”. В същия разговор Пенелъпи Фийон споменава, че „също така не се занимава и с работа в медии”, въпреки че Франсоа Фийон по-рано твърдеше обратното.

Прокуратурата, разследваща финансови престъпления е наредила на полицаите да издират документи, свързани с децата на Франсоа и Пенелъпи Фийон. Мари и Шарл Фийон също са се водили на щат като помощници на баща си в периода 2005-2007 година и са им били изплатени 84 000 евро.