Сред компаниите, невърнали кредитите си, са дружества бушони, за които се счита, че реално не работят

Милиардите от КТБ се издирват от почти 200 фирми и 89 души. Това показва списъкът на длъжниците към банката, публикуван от синдиците.

Сред компаниите, невърнали кредитите си, са дружества бушони, за които се счита, че реално не работят, а са служили за движението на парите. Според синдиците голяма част от тези фирми вероятно са били контролирани от банкера Цветан Василев. Според адвоката му той "само за дупките по улиците не е виновен".

По темата

Най-голямата фирма с неизплатен кредит е заличена заради фалит преди две седмици, сочи справка в регистрите. В списъците фигурират още военният завод "Авионамс", манастири, кадастри... До края на месеца синдиците на КТБ ще решат кой да получи сега наличните около 600 млн. лева от парите на банката.

В списъка с физическите лица няма нито един политик или човек на висш държавен пост. Единственият бивш политик е Емил Кошлуков, но неговите около 30 000 лева кредит се компенсират от почти толкова голям депозит, обявен в друг списък на синдиците.

Според докладите на експерти могат да бъдат събрани общо по-малко от 1,5 млрд. лева. Опарените вложители обаче искат повече - и пари, и справедливост.

Почти две години и половина след голямото чудо в банковата ни система осъдени няма. Делото по случая дори не е започнало, защото все още се разследва къде са парите.

„Ние продължаваме да не разбираме какво стана. Обяви се, че е държавна тайна кой ми е взел парите”, коментира в студиото на „Здравей, България” социологът Андрей Райчев.

„Според мен докладът на „Алекс партнер” трябва да стане публичен, а той е заскретен”, коментира икономистът Владимир Каролев.

А какво следва след новото споразумение СЕТА? Ще бъде ли задушено произведеното в България с вноса?

„Това няма да засегне България, защото 80% от месото го внасяме отвън”, коментира социологът Андрей Райчев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес