Румен Радев получи приветствени писма от целия свят

Президентът Румен Радев получи поздравителни писма по повод Националния празник на България. Приветствия дойдоха от президентите на САЩ, Руската Федерация, Палестинската автономия, Пакистан и кралят на белгийците Филип. 

По темата

„Заедно с американския народ, отправям най-искрени пожелания към България и българския народ по повод отбелязването на годишнината от Освобождението на страната - Трети март“. Това се казва в писмото на президента на САЩ Доналд Тръмп до държавния глава Румен Радев по повод 139-годишнината от Освобождението на България.

Съединените американски щати и България споделят общи ценности на сигурност, демокрация и мир. Чрез съвместния ни диалог, ние засилваме връзките помежду си и взаимно си напомняме за общите ни ценности, които са в основата на нашето партньорство. Днес ние отбелязваме националния празник на съюзник в НАТО, активен член на трансатлантическото семейство, и близък приятел“, заявява още президентът на САЩ.

В писмото си до президента Радев президентът Тръмп подчертава, че с всяка изминала година връзките между българския и американския народ укрепват и с нетърпение очаква да работят заедно, за да изградят по-светло бъдеще за своите страни и за света.

„Приемете сърдечните ми поздравления по случай Националния празник на Република България - Деня на Освобождението от османското иго. Този празник напомня за славните подвизи на руските воини и българските опълченци, които без да щадят живота си, са се сражавали рамо до рамо за независимостта на България“. Това пише в поздравителното си писмо до президента Радев президентът на Руската Федерация Владимир Путин.

„Сигурен съм, че вековното приятелство на народите на нашите страни, закалено в години на тежки изпитания, ще остане надеждна основа за конструктивно развитие на руско-българските отношения. От цялата си душа Ви желая крепко здраве и успех, а на всички Ваши сънародници - благополучие и процъфтяване“, се казва още в поздравлението от президента Путин.

„Отправям топли поздрави до Ваше Превъзходителство, както и до Вашите сънародници по този щастлив повод - Националния празник на България. За всички българи аз сърдечно изпращам благословията на Всемогъщия Бог“, се казва в посланието на Светия Отец Папа Франциск.

Президентът на Държавата Палестина Махмуд Аббас отправя към целия български народ топли и сърдечни благопожелания за стабилност и благоденствие по случай Националния празник на страната ни. Президентът Аббас изразява увереността си, че приятелските отношения, които свързват двете страни и народи ще продължат да се развиват и процъфтяват.

„По повод Националния празник на Република България поднасям своите най-сърдечни пожелания за прогрес и просперитет на Вас и целия български народ. Убеден съм, че отношенията между нашите две държави ще продължат да се развиват в положителна насока и занапред. Очаквам заедно да работим за по-нататъшното насърчаване и развитие на двустранните взаимноизгодни отношения“, пише в поздравителното си писмо президентът на Пакистан Мамнун Хюсеин.

Кралят на белгийците Филип предава на българския държавен глава Румен Радев своите поздрави за щастие и здраве и изразява надеждата си съществуващите отношения на приятелство и сътрудничество между двете държави да бъдат задълбочени.

А държавният глава Румен Радев публикува във Facebook профила си поздрав: "Да си българин не е участ. Да си българин е чест! Това са го знаели нашите възрожденци. Нека го знаем и ние!Честит национален празник!"