Случката се разиграла в Пловдив

Абсурден случай от Пловдив. Полицейски  патрул преследва с километри линейка и се опита да я спре, докато тя бърза за спешен случай. Шофьорът, който отказал да се подчини на катаджиите, е получил два акта. 

По темата

Случката се разиграва на 20 януари в центъра на Пловдив. Георги Георгиев, който е управител на частна бърза помощ, тръгва с една от линейките към село Скутаре. Сигналът е за жена с кръвоизлив, която спешно трябва да бъде транспортирана до болница в града.

"Аз включих светлинен и звуков сигнал и впоследствие някъде по булеварда забелязах, че ме гони полицейски автомобил, който няколко пъти се опитваше да ме спре. Аз с мимики им показах, че бързам на спешен случай. Съответно минах на червен сигнал, като не възпрепятствах движението на участниците в движението и пешеходците", разказва Георгиев. 

По думите му полицейският автомобил на няколко пъти се опитал да го засече и да спре ленейката като отбие в страни от пътя. Шофьорът обаче отказал и продължил.

Няколко дни по-късно той е извикан в КАТ, където му връчват два акта с нарушения. За това, че отказва да се подчини на полицейско разпореждане, говори по мобилен телефон в движение и кара с включени светлинен и звуков сигнал. Мъжът веднага пуска жалба в прокуратурата и подава сигнал до полицейския инспекторат.

Законът за движение по пътищата казва, че автомобилите на спешна медицинска помощ могат да използват звукова и светлинна сигнализация, но това не е лечебно заведение, което спада към структурите на Центъра за спешна медицинска помощ. Оказва се, че по закон дори и автомобилите да са регистрирани като линейки, частните звена, каквато е и неотложната бърза помощ, нямат право да включват сирени и да преминават на червено.

Близките на пациентката, за която линейката тогава е бързала, ще съдят полицията. 84-годишната жена е починала няколко дни по-късно в болницата.

От полицията в Пловдив уточниха, че е извършена и проверка на действията на полицейските служители, при която не са установени данни за превишаване на служебни правомощия или незаконосъобразни действия.

От МВР напомнят, че съгласно Закона за движение по пътищата специален режим на движение ползват моторните превозни средства на Спешна медицинска помощ, а според Закона за лечебните заведения и Наредбата за  утвърждаване на медицински стандарт "спешна медицина" право да осъществяват спешна медицинска помощ имат Центровете за спешна медицинска помощ и лечебните заведения за болнична помощ със съществуващи спешни отделения. 

 Фирмата, управлявана от Георги Георгирев, има право да извършва единствено дейности, свързани с "диагностика, лечение, рехабилитация и наблюдение на болни, консултации, профилактика и диспансеризация", обясниха от МВР. От там уточниха, че сигналът за нужда от медицински транспорт е получен в 13,49 часа, а линейката на Георги Георгиев е била засечена да преминава на червено в Пловдив в 16.00 часа като освен него, в автомобила не е имало други хора. 

"За Георги Георгиев са получавани сигнали, че управлява автомобилите, собственост на дружеството, използвайки неправомерно звуков и светлинен сигнал и създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Предупреждаван е многократно да не допуска подобни нарушения", съобщиха от МВР. 

Репортер: Благой Бекриев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.