От МОН искат почивката на българските ученици да се уеднакви с тази в други страни от ЕС

Промените, свързани с продължителността на ваканциите на учениците, ще бъдат въведени по настояване на родители и учители.

В коя държава колко дълга е лятната ваканция за учениците?

Така от образователното министерство обясниха новия план за почивните дни, който предвижда по-кратка лятна ваканция и по-дълги ваканции по време на учебната година.

По темата

Според ведомството почивката на българските ученици през летния сезон трябва да се уеднакви с тази на връстниците им от другите страни от Европейския съюз. В някои от тях децата имали едва 6-седмична пауза в най-топлите месеци през годината.

По-натоварена става и работата на учителите. За няколко седмици те трябва направят преговор на целия материал, взет през изминалата учебна година. 

За родителите също е по-лесно да планират кой и кога да се грижи за детето в рамките на месец и половина, вместо три. Според директорите учебната година трябва да стартира по-рано през септември, а не да продължава до 6-ти юли. 

От Асоциацията на родителите имат друго предложение - училищата сами да избират колко и с каква продължителност да са почивките.

Дали новият график на ваканциите на учениците ще влезе в сила на 15-ти септември ще стане ясно до месец. 

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.