Испанският крал Фелипе VI нарече допитването "незаконно"

Каталуния ще обяви независимост. Заканата дойде от президента на испанската провинция. Напрежението между правителството в Мадрид и сепаратистите в Каталуния остава, а в чаканата с голям интерес реч на крал Фелипе VI, монархът осъди действията на водачите на протеста.

Кралят на Испания осъди референдума в Каталуня. В едно от редките си телевизионни обръщения, Фелипе VI нарече допитването "незаконно". 

ПРОТЕСТ: Стотици хиляди блокираха Барселона (ВИДЕО+СНИМКИ)

„От много време определени политици в Каталуния умишлено нарушават конституцията и автономния статут на областта. Каталунският народ е разделен. И с действията си тези политици засилват противопоставянето и подкопават солидарността, която сплотява цяла Испания. Безотговорното им поведение излага на риск икономическата и социална стабилност на Каталуния и на цяла Испания”, заяви испанският крал Фелипе VI.

В Каталуния хората изпълниха заведенията и слушаха речта на Фелипе заедно. Не останаха доволни, че кралят изобщо не спомена действията на полицията по време на референдума, при които пострадаха стотици граждани.

Обща стачка блокира Каталуния два дни след референдума

„Това, за което той говори, не е това, което хората изпитват на улицата в Барселона и Каталуния. Той държа реч за испанската си аудитория. Не чувстваме да се е обърнал към нас или да е загрижен за нас. Нищо в думите му не ни води към край на протестите”, на мнение е Жерардо, жител на Барселона.

Засега изглежда, че каталунците няма да получат подкрепа от международната общност, ако обявят независимост. Много от стотиците хиляди, които демонстрираха вчера, носеха плакати, които призоваваха Европа към реакция. Но Европейският съюз вече обяви, че смята референдума за незаконен. А статутът на Каталуния е вътрешен, испански въпрос, казва Брюксел и припомня, че това е записано в член 4-ти от Лисабонския договор.

Как ще продължи борбата за независимост на Каталуния?

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.