Какви са те, обясняват учени от Единбургския университет

По-високият ценз и здравословният начин на живот са предпоставка за дълголетие, докато тютюнопушенето и употребата на алкохол съкращават живота с няколко години, сочат резултатите от изследване, цитирани от Лента и БТА.

До тези заключения стигнали специалисти от Единбургския университет, след като анализирали генетични данни за над 300 000 души и преценили продължителността на живота на родителите им.

Ежедневната сауна – гаранция за здраве и дълголетие

Тъй като гените на всеки индивид включват равен дял бащина и майчина ДНК, може да се прецени влиянието им върху дълголетието. Въздействието на наследствеността може да е косвено, например посредством гени, които допринасят за склонността към употреба на алкохол. 

В рамките на изследването биолози взели под внимание странични фактори, свързани с начина на живот. Оказало се, че ежедневното изпушване на пакет цигари през целия живот го съкращава със средно 7 години. Отказалите цигарите пък могат да живеят толкова дълго, колкото и онези, които никога не са пушили.

Петте страни, където хората живеят най-дълго (ГАЛЕРИЯ)

Излишното телесно тегло и други фактори, свързани с диабета, също съкращават живота. От друга страна всеки 12 месеца допълнително образование удължават живота с около година.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.