От партията на Марешки не можели да участват в "едно празно говорене"

Вотът на недоверие срещу управляващата коалиция окончателно изгуби шансове за успех. От воля отказаха да подкрепят БСП и ДПС. Заедно двете партии имат едва 105 гласа, вместо необходимите 121 за сваляне на кабинета. Дори и с партията на Марешки, обаче гласовете нямаше да стигнат.

Срещу тях застават 122-ма депутати от управляващото мнозинство - 95 от ГЕРБ и 27 от „Обединените патриоти”.

Очаква се опозицията да внесе вота, малко преди коледа - след окончателното гласуване на бюджета. Срещата за събиране на опозиционна подкрепа приключи бързо. Оказало се, че събеседниците няма много какво да си кажат.

Опозицията внася вота на недоверие след бюджета

„Със съжаление трябва да кажа, че не срещнахме разбиране на колегите от ВОЛЯ за тази наша парламентарна инициатива”, заяви Жельо Бойчев от БСП.

Разбиране се получило само по една точка - корупция има. Но според хората на Веселин Марешки, един вот на недоверие няма да я пребори.

„Не можем да участваме в едно празно говорене”, заяви председателят на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Така ВОЛЯ взе пореден политически завой - от умерена опозиция към умерена подкрепа за властта.

Борисов: Периодът за вот на недоверие е подбран неслучайно

„Към момента няма така наречената критична маса от хора, които искат влизане отново в предсрочни парламентарни избори”, добави Марешки.

Освен това, не било нито коледно, нито европейско да се атакува правителството точно през декември. БСП обаче намекна за по-други мотиви. БСП от своя страна нямали илюзии за резултата от вота. Но не губят кураж за смисъла му. Засега опозицията ще иска оставка на кабинета за провал в борбата с корупцията. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.